De Praktijk

De rijlessen duren 50 minuten. Je wordt thuis opgehaald. Het is mogelijk om meerdere keren per week te lessen. Als je hiervoor in de gelegenheid bent, zou ik dit zelfs aanraden. Verhoudingsgewijs zal dit namelijk een sneller, beter resultaat opleveren en uiteindelijk schelen in de kosten. Mijn manier van les geven wordt door velen als plezierig en efficiënt ervaren. Ik hanteer tijdens de lessen geen stappenplan, maar geef de voorkeur aan totaalinstructie. Dit houdt in dat je in korte tijd alle dingen wordt aangeleerd, die je tijdens het praktijkexamen moet toepassen. Hierbij wordt natuurlijk wel rekening gehouden met aanleg en niveau.

 

2 to Drive

Door 2 to drive kan je nu al vanaf 16,5 jaar starten met het volgen van rijlessen. vanaf je 17e mag je het praktijk examen afleggen voor het rijbewijs B. Toto je 18e mag je rijden onder begeleiding van een coach. De coach moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en 27 jaar of ouder zijn.

 

Nieuwe rijexamen

Wanneer je rijlessen volgt bij Autorijschool Dolf Friesen, word je in nieuwe stijl opgeleid. Eén op de vier jongeren raakt binnen vier jaar nadat ze hun rijbewijs hebben gehaald, betrokken bij een verkeersongeval. Om deze ongevallen omlaag te brengen is vanaf 1 januari 2008 het rijexamen veranderd. Dit is om er voor te zorgen dat je zelfstandiger en beter voorbereid de weg op kan. Er zijn vijf nieuwe examenonderdelen ontwikkeld die allen uitvoerig tijdens de lessen behandeld worden.

 

Zelfstandig route rijden.

Zonder aanwijzigen van de examinator rijd je een deel van het examen je eigen route. Dus geen examinator meer die zegt: ‘Eerste straat rechts, bij de verkeerslichten links’. Dat zelfstandig rijden kan op meerdere manieren. Zo kan de examinator je vragen naar een bekend punt te rijden. Met deze punten wordt bedoeld het zwembad in Zelhem, de woonboulevard en het gemeentehuis, beide in Doetinchem. Of je rijdt ergens heen met behulp van een navigatiesysteem. Ook kan de examinator je meerdere routeopdrachten tegelijk geven. Als je de locatie niet bereikt, is dat geen ramp. Het gaat erom dat je laat zien dat je zelf verantwoorde keuzes maakt in het verkeer.

 

Zelfstandig een bijzondere manoeuvre uitvoeren.

Tijdens het examen voer je twee bijzondere manoeuvres uit. Zo kan de examinator je vragen om in een staat een veilige mogelijkheid te zoeken om te keren. Of om zo dicht mogelijk bij een supermarkt te parkeren. Jij bepaalt dan wanneer, waar en hoe je dat doet. Steeds houd je rekening met de veiligheid en de doorstroming. Dat je de auto hiervoor goed moet beheersen spreekt voor zich.

 

Vragen over een verkeerssituatie.

Als zich tijdens de examenrit een bepaalde verkeerssituatie heeft oorgedaan, kan de examinator je vragen de auto even aan de kant te zetten. Je kunt dan enkele vragen krijgen om na te gaan hoe je de verkeerssituatie hebt aangepakt. Het betekent dus niet dat je een fout hebt gemaakt.

 

Zelfreflectie.

Thuis of tijdens je rijlessen vul je een vragenlijst in. De lijst geef je aan het begin van het examen aan de examinator. Deze bekijkt jouw antwoorden pas na de examenuitslag en bespreekt samen met jou de antwoorden. Zo krijg je een beeld van je sterke en verbeterpunten in het verkeer.

 

Milieubewust rijden.

Voor een beter milieu en voor je eigen portemonnee is het belangrijk dat bestuurders milieubewust rijden (volgens de principes van Het Nieuwe Rijden). In het vernieuwde rijexamen wordt daarom onder meer aandacht besteed aan de bandenspanning en of je op het juiste moment schakelt.

Faalangst examen

Wat is er anders aan een faalangst examen? Je krijgt een examinator die is getraind in het begeleiden van mensen met faalangst. Er is meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen.

 

Opfrislessen.

Als u al geruime tijd het rijbewijs heeft, maar lang niet meer achter het stuur heeft gezeten, kan er een angst ontstaan waardoor u niet meer als bestuurder in een auto durft te rijden. De verkeersdrukte en wijzigingen in de verkeersregels spelen daarbij vaak een grote rol. Uw angst kan ook ontstaan zijn na bijvoorbeeld een verkeersongeval. Hoe begrijpelijk het ook is, met begrip komt u niet veel verder. Ik zal samen met u een lesplan ontwikkelen waarin het vertrouwen krijgen in u zelf een belangrijke rol zal spelen. U krijgt door de deskundige begeleiding de gelegenheid om te oefenen in het verkeer. En geleidelijk zult u weer plezier krijgen in het autorijden. Een andere reden kan zijn dat u wilt weten of u nog wel voldoet aan de hedendaagse eisen die aan een bestuurder van een auto worden gesteld. Tijdens de lessen krijgt u feedback op uw inzichten in het verkeer en uw rijstijl.